על בית נטיף בקצרה
חורבת נטיף "בית נטיף" נמצא מדרום לעיר בית שמש בין שכונות רמת בית שמש ה'2 "נווה שמיר", ובגבעה צפונית מעל כביש 375 בעמק האלה שסמוך לאנטנות הלוויניות, האתר הוא חלק מ"גן לאומי - עמק האלה" ועבר מספר אירועים לאורך ההיסטוריה. סביבתו וממצאיו מספרים לנו על אירועים ותגליות מעניינות לאורך ההיסטוריה ובכללם כמה התרחשויות שקרו בשנים האחרונות.
סיפור המקום
על פי ממצאים שנחשפו באתר נתגלה כי הכפר היה עיר מחוז בתקופת בית שני, אשר הוחרבה על ידי אספסיאנוס, אז הוקם במקום היישוב הרומי בית לתפארת. בתקופת המנדט הבריטי היה בית נטיף כפר ערבי עם תושבים רבים. ועל פי סקר הכפרים 1945 בארץ ישראל הוא מנה מעל 2,000 נפשות. הכפר נועד להשתייך למדינה הערבית על פי תוכנית החלוקה.
בסמוך לבית נטיף עברה מחלקת הל"ה שיצאה מהר־טוב כדי לסייע לגוש עציון הנצור ולתגבר אותו בלוחמים ובאספקה, אור ליום 16 בינואר 1948 המחלקה התגלתה בדרכה על ידי ערבים מהכפר צוריף, כותרה על ידי המוני ערבים מהסביבה וכל לוחמיה נפלו בקרב שנמשך כל היום. כ־6 קילומטרים דרומית מזרחית לבית נתיף נמצאת היום "גבעת הקרב", מקום הקרב האחרון של מחלקת הל"ה.
במהלך מבצע ההר ב־21 באוקטובר 1948 נכבש הכפר, ותושביו נמלטו לכיוון בית לחם וחברון.
לאחר כיבוש הכפר, שימשו בתי הכפר כמקום מגורים עבור חברי קיבוץ נתיב הל"ה ולאחר שבנו את בתיהם החדשים בסמוך, אויש המקום במחנה צבאי קטן שהיה בשימוש לתקופה קצרה וננטש.
עיקר חורבות הכפר מצויות כיום בין רמת בית שמש ה'2 / נווה שמיר לנתיב הל"ה.
בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו בשנות ה- 30' על ידי הארכיאולוג דימיטרי בראמכי, התגלה בבית נטיף בור ובו אוצר עם כמות עצומה של נרות חרס ובתוכם כמה נרות חרס ייחודיים שעוצבו ועוטרו בהקפדה רבה, כולל עיטור של מנורת שבעת הקנים. נרות חרס אלו מכונים כיום "נרות בית נטיף".
לצד הנרות עצמם, נמצאו תבניות אבן שבהן יצרו את הנרות, ומגוון רחב של פסלוני (צלמיות) חרס המתאפיינות בעיצוב פנים סכמטי וחסר הבעה.
אתר זה נשכח ואבד.
בית נטיף הנטושה מתעוררת לחיים בשנת 2020 במסגרת תכניות הפיתוח בדרום בית שמש, מתרחשים חפירות הצלה בין רמת בית שמש ה'2 העתידית לקיבוץ נתיב הל"ה, ובמקום מתגלה אוצר אבוד.
האוצר של הארכיאולוג דימיטרי בראמכי נחשף ומתגלה וכולל בתוכו כמות ענקית של הנרות ופסלוני צלמיות שמורים בתוך הסלסלות מהחפירות בשנות ה-30.
איך מגיעים?
קישור ישיר לנקודה עם וויז או גוגל מפות תוכלו למצוא בתחתית העמוד.
להגעה למקום ניתן להגיע לרמת בית שמש ג' בחיבור בין הרחובות "אליהו הנביא" ו"הנביא עובדיה" ולעלות כ150 מטרים בגבעה מדרום.